Behandeling Blepharitis (ooglidrandontsteking)

Behandeling

Het is belangrijk dat patiënten beseffen dat een blepharitis veelal een chronische ontsteking is. Het is meestal noodzakelijk om de behandeling/adviezen langdurig toe te passen. Mocht het op een gegeven moment beter gaan (de klachten zijn minder of zelfs helemaal over), dan kunt u overwegen te stoppen met de behandeling/adviezen. Echter, indien de klachten weer terug komen dan wordt geadviseerd om opnieuw te starten.

Ooglidreiniging en warme kompressen

De voornaamste behandeling betreft het reinigen van de oogleden, het liefst 1 tot 2 maal per dag. Er zijn een aantal middelen speciaal hier voor op de markt gebracht. Informeer eventueel bij uw apotheek/drogist naar de mogelijkheden. Een alternatief op deze middelen is het poetsen van de ooglidranden met een wattenstokje gedoopt in een mengsel van wat lauw water met daarin enkele druppels babyshampoo.

Hoe kunt u het beste poetsen?

 
Mochten de ogen vaak dichtgeplakt zitten dan wordt aangeraden om eerst een warm kompres op de oogleden te leggen (gedurende ongeveer 3 minuten). Dit doet u door een handdoek / washand / wattenschijf goed warm te maken onder de kraan (let op dat u niet TE warm water gebruikt). Ook kunt u hiervoor een speciaal oog(gel)masker gebruiken (veelal beschikbaar via uw apotheek/drogist). Vervolgens sluit u de ogen en legt u het warme kompres 3 minuten op de oogleden. Hierdoor kunnen eventuele korstjes week worden, waar door ze daarna makkelijker te verwijderen zijn. Hierna gaat u de ooglidrandjes reinigen. Dit kan met een doekje of een wattenstokje. Reinig vooral goed ter plaatse van de wimpers en probeer het oog zelf niet aan te raken.

Door dit chronisch 1 tot 2 maal per dag te doen zorgt u ervoor dat de oogleden goed schoon blijven, dat de klieren van Meibom minder kans hebben verstopt te raken en daardoor krijgen bacteriën minder kans om de ooglidranden te irriteren/ontsteken.

Kunsttranen, gels en oogzalf

Indien u last heeft van droge ogen kunt u tevens gebruik maken van kunsttranen. Er zijn veel verschillende oogdruppels, gels en zalven beschikbaar tegen droge ogen. Voor meer informatie over droge ogen en de behandeling daarvan verwijzen wij u graag naar onze folder over droge ogen.

Antibiotica

In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om tijdelijk een antibioticum te geven. Hiervoor adviseren wij u eerst contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een oogarts.

Voor uitvoerige informatie over de oogaandoening en de behandeling kunt u onze behandelingsbrochure downloaden.

Medewerkster JeanetteHeeft u verder nog vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Klik dan op onderstaande button om meer informatie bij ons op te vragen. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een eerste bezoek polikliniek.

Neem contact op