Lensimplantatie

Er zijn twee type lensimplantaties. De voorste oogkamerlens (Extralens) en de multifocale lens ook wel de Refractive lens exchange (Replacelens lens) genoemd. Het vooronderzoek maakt duidelijk voor welke lens u in aanmerking komt. Bij een lensimplantatie worden beide ogen meestal in een sessie behandeld. In overleg met de oogarts wordt soms besloten oog voor oog met een tussenpoze van minimaal een week te behandelen.

Voorste voorkamerlens (Extralens)

Zoals de naam al aangeeft, wordt bij deze ingreep de lens aangebracht in de voorste oogkamer (dus voor de pupil). Via een sneetje aan de rand van het hoornvlies schuift de oogarts de kunstlens in het oog. De ingreep zelf duurt minder dan een half uur. Tijdens het vooronderzoek wordt bekeken welke lens voor u het geschiktst is.

De Extralens wordt meestal geadviseerd aan cliënten dit niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling, waarvan de leeftijd ligt tussen de 18 en 45 jaar en waarvan de sterkte hoger is dan -8D of +1D. Uiteraard moet u voldoen aan de basisvoorwaarden. Daarnaast dient het oog een heldere lens te hebben (dus geen staar), die nog accommodeert. Uw oogsterkte kan liggen tussen -8D en -24D of tussen +1D en +12D. De ruimte tussen het hoornvlies en regenboogvlies (de voorste oogkamer) moet voldoende zijn.

 

Extralens finetuning met ooglaserbehandeling

Na het implanteren van een Extralens kan ‘finetuning’ met een ooglaserbehandeling indien noodzakelijk plaatsvinden.

Er zijn meerdere type Extralenzen:

Artisan lens

De Artisan lens wordt door de oogarts vastgemaakt aan het regenboogvlies (iris).

artisanlens_1artisanlens_2

ICL Lens

Deze lens zit achter het regenboogvlies in het oog en is na implantatie onzichtbaar.

icllens

Refractive lens exchange (Replacelens):
De oplossing voor goed zicht veraf en lezen zonder leesbril.

Bij Refractive Lens Exchange, ookwel Replacelens, verwijdert de oogarts de natuurlijke ooglens en vervangt deze door een multifocale kunstlens. De nieuwe lens schuift hij in het oog via een sneetje aan de rand van het hoornvlies. De lens zit dus achter de pupil. De ingreep duurt minder dan een half uur per oog.

De Replacelens ingreep wordt geadviseerd aan bril- of lensdragers die zowel dichtbij (dus zonder leesbril) als veraf goed willen zien en/of last hebben van beginnende staar. Dit type lensimplantatie kan verder uitkomst bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling. Uiteraard moet u ook voor deze behandeling voldoen aan de basisvoorwaarden.

Er zijn meerdere type Replace lenzen

Multifocale implantlenzen

ReSTOR lens
De ReSTOR lens is een multifocale kunstlens, dus een lens voor dichtbij en veraf en die, indien van toepassing, ook een cilindrische afwijking corrigeert . In de meeste gevallen kunt u met deze lens zowel veraf als dichtbij (dus zonder leesbril) weer scherp zien.

Mplus lens
De Mplus lens is eveneens een multifocale kunstlens die, indien van toepassing, ook een cilindrische afwijking corrigeert. Ook met deze lens kunt u in de meeste gevallen zowel veraf als dichtbij (dus zonder leesbril) weer scherp zien.

Monofocale implantlenzen

IQ lens
De IQ lens is een monofocale kunstlens voor veraf. In de meeste gevallen kunt u met deze lens weer in de verte scherp zien. Een leesbril blijft wel nodig.

Toric lens
Ook de Toric lens is een monofocale kunstlens voor veraf, maar deze lens verhelpt tevens een cilindrische afwijking. In de meeste gevallen kunt u na de implantatie weer scherp zien in de verte. Ook in dit geval blijft een leesbril blijft nodig.

Bekijk onze video over ReSTOR lenzen

Heeft u vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Onze medewerkers geven u graag meer informatie. Bij hen kunt u ook terecht voor het maken van verschillende afspraken.

Voor uitvoerige informatie over de behandeling kunt u ook onze behandelingsinformatie downloaden.

Neem contact op